Határozott elvek mentén elkészített borok, jól átgondolt stratégiák, kellő komolyság és odafigyelés ad szilárd alapot a Wicker Pince fejlődésének.
A Wicker Pincéből kikerülő jóféle palackos borok viszonylag új fejleménynek számítanak a Hajósi Pincefaluban.
“Te is a családi hagyományt folytattad, amikor borászkodni kezdtél?” – kérdezem. “Dehogyis, éppen azért kezdtem el, hogy szakítsunk a hagyományokkal!” – Volt ugyanis bor a családi pincében addig is, csak Ádám minőségi elvárásainak nem felelt meg. Így történt, hogy fogta magát, és elkezdte jobban csinálni. 2016 óta van szerencsénk élvezni munkájának eredményét.
Akár szőlőről, akár pincéről vagy borokról van szó, mindig két szálon fut a történet: hogy mi van most, és mi lesz nemsokára. Bővítések, átalakítások vannak folyamatban minden téren. Ádám most összesen 2 ha – saját, családi vagy bérelt – területet művel. Maximum 1,5 kg-os tőketerhelés a cél, ezt a szakszerű metszéssel lehet biztosítani. A fajtaösszetétel nagyon változatos, talán túlságosan is. Van olyan örökölt tábla, amiben nyolc fajta szőlő keveredik (plusz egy tőke Kadarka, úgyhogy kilenc), meg két sor muskotály az Olaszrizling végében, az ilyesmik pedig rendezést kívánnak. A szükséges ültetvény- átalakítások zajlanak, és tervben van még bővítés is.
A pincével is ez a helyzet. Most a Borbíró utcában álló családi kis pincében találhatjuk meg a Wicker borokat, de ha minden a terv szerint halad, 2023 márciusától már egy felújított, 40 fő befogadására képes, második pince is rendelkezésre áll majd a Hordó utcában. A hely szűkössége miatt a szőlőfeldolgozásra és az erjesztésre nem itt kerül sor, hanem bent a városban, a háznál. Itt elférnek a gépek, tartályok, van lehetőség a korszerű technikai berendezések elhelyezésére. A fehérborok az oxigén kizárásával, a vörösek hagyományos nyílt kádas erjesztéssel forrnak ki. A Pincefaluba újbor állapotban érkezik a termés, itt reduktív körülmények közt érlelődik a bor. A pince jó hűvös, mert mélyen van – ennek sajnos megvan az a hátulütője, hogy a fahordókkal nagyon nehéz volt bánni benne. Mosás alkalmával felhozni őket, majd visszabalettozni velük a lépcsőkön olyan körülményes volt, hogy a fahordókat Ádám kivonta a forgalomból. A borok így is megkapják a 2-3 éves érlelési időt, és amelyiknek jól állna egy kis fás ízjegy, azt az e célra használatos tölgyfa kockákkal- vagy chips-szel kezeli, de csak finoman, hogy megmaradjon a borok tiszta jellege.
Az egyértelműen kitűzött célok és a hozzájuk vezető jól megtervezett lépések közt csak egy bizonytalan dolog kerül szóba: vajon hogyan lehetne az igényes borfogyasztók körében ismertebbé tenni a pincét? Mert ezek a borok megérdemlik, hogy értve fogyasszák őket. Elfogynak most is biztonsággal, de a cél mégsem csak a megélhetés, hanem a borkultúra ápolása is. Ennek két oldala van: a minőségre törekvő termelők és a minőséget kereső fogyasztók. A Wicker Pince az előbbiek közé tartozik, így hát jó szívvel ajánljuk utóbbiaknak, hogy térjenek be Ádámhoz. Ne csak iszogatni, beszélgetni is.
Palackos borok
300 Cuvée 2021
Narancsbor 2021
Kövidinka 2021
Rozé 2021
Szürkebarát 2021
Nevenincs Cuvée 2021
Poharas fogyasztás
van
Ülőhelyek száma
20
Étkezési lehetőség
nincs
Szállás
nincs
Merre, mikor, hogyan
Hajós-Pincefalu, Borbíró u. 31.
+36 70 3195122
info@wickerpince.hu
www.wickerpince.hu
Nyitva: egyeztetés alapján