Békebeli hangulat, hagyományos stílusú borok, borospohár melletti jóízű sztorizgatások. Igazi autentikus hajósi élményben lehet része annak, aki a Hepp Pincébe látogat.
Ne is tétovázzon aki erre vágyik, mert Hepp János sok mozgalmas, dolgos év után ráfordult a nyugdíjas életre. 3,5 ha egykori szőlőültetvénye immár a fiataloknak kínálja az előrejutás lehetőségét, új borok nem készülnek. Az előző évjáratok termése nagyrészt lepalackozva pihen a pincében, gazdára várva.
Hepp János régi motoros a szakmában, és nem csak motoros, hanem autós, buszos, kamionos, meg ami csak belefér: konkrétan minden kategóriára van jogosítványa. Úgy vált élete részévé a borkészítés, hogy annak idején sofőrként dolgozott a Hosszúhegyi Állami Gazdaságban. Aztán mivel sokszor a pincébe vezetett a fuvar, érdekelni kezdte a dolog, nyitott szemmel járt, beszélgetett, kérdezett, érdeklődött, és az öregektől szépen beletanult a szakmába. Ma már ő az, aki a fiatalokat ellátja tanácsokkal.
A présházba lépve otthonos környezet fogad minket. Látszik, hogy itt sok turistacsoport töltött már el vidám órákat, és a borverseny- eredményekről tanúskodó oklevelekkel borított falak nem is hagynak kétséget afelől, hogy a vendégeket itt bizony jó borokkal kínálják. A vendégtérként szolgáló présházhoz a szomszédos épület is csatlakozik, ebben egy profi konyha kapott helyet, melyben még bográcsos főzéshez is ki lett alakítva egy erre alkalmas tűzhely. Voltak is itt nagy bulik! Heppék az elsők közt voltak, akik a Hajósi Pincefaluban felismerték, hogy turistákat fogadni és vendégeket látni nem szabad akármilyen körülmények között, erjesztőkádakat kerülgetve és tömlőkön bukdácsolva. Profi szemléletükkel példát mutattak. Ma már a nagy létszámú csoportok helyett a kulturált borkóstolásé és kényelmes beszélgetéseké a főszerep.
Az átjárókkal összekötött két pinceágban sétálva mágylákba rakott palackok és talpukra állított fahordók váltakoznak. “Praktikus is és szép is. Ezekre pakoltuk a poharakat meg a pogácsát, amikor itt a pincében tartottunk borkóstolót” – idézi fel Hepp János – “Elfértek itt elég sokan.” A pince nem csak tágas, de hűvös is, még hajósi viszonylatokban is. A borok ennek köszönhetően lassan érnek, komplex ízeket fejlesztenek.
A Hepp Pince borai évtizedek óta megbízható minőséget és állandó stílust képviselnek. Egyszerű eljárásokkal, természetes módon készülnek teljes érettségű szőlőből, spontán erjesztéssel. Kiváló példái annak a kikezdhetetlen paraszti logikán alapuló hajósi hagyománynak, ami többre tartja a tisztaságot és a munka mozzanatainak a természet rendje szerinti szakszerű időzítését, mint a modern borkezelőszerek, segédanyagok és csillogó-villogó berendezések arzenálját. Gazdag, testes borok, melyekben a termőhely, a szőlőfajta és az érlelés adta értékek is bőségesen felvonulnak.
A meglévő készletet a törzsvásárlók várhatóan két év alatt fogják elkoptatni, úgyhogy tényleg mindenkinek erősen ajánljuk, hogy kóstolja meg a Hepp borokat, amíg még megteheti. A pincének állandó nyitva tartása nincs, de telefonos egyeztetést követően rendszerint fél órán belül érkezik a gazda, illetve a Hajósi Pincefalu rendezvényei alkalmával délután 4 óráig nyitva tart. Jelenleg 13 bor kapható, és érdemes is több bor kóstolását betervezni, mert az igen változatos kínálatban a könnyed illatosaktól a testes, komoly fehérborokon, silleren, a fűszeres Kadarkán és a gyümölcsös Zweigelten át a testes Cabernet Sauvignonig sok kiváló tétel megtalálható.
Palackos borok
Leányka 2019
Cserszegi Fűszeres 2019
Siller 2021
Kadarka 2017
Zweigelt 2017
Cabernet Sauvignon 2017
Bianca 2021 félédes
Bianca 2017 késői szüret
Poharas fogyasztás
van
Folyóbor
kapható
Ülőhelyek száma
30
Kiszolgálás a pultnál.
Étkezési lehetőség
nincs
Szállás
nincs
Merre, mikor, hogyan
Hajós-Pincefalu, Borbíró u. 29
+36 20 947 5785
Nyitva: egyeztetés alapján
Rendezvények napján 16 óráig